dimarts, 2 de maig del 2017

We Found Love, de Rihanna, per als de 1er d'ESO.


Una mica d'electro-house per anar tancant el curs amb els de 1er d'ESO, ja ens va bé. L'enllaç de la base musical és el que tenim aquÍ: BASE WE FOUND LOVE

També us penjo el vídeo oficial del tema, encara que el toquen mig to més alt i no el podrem fer servir com a base.


La veu com a instrument musical. 1er ESO

Veurem en aquesta entrada com funciona la producció de la veu per a estudiar-la com a instrument.
musical
.

Comentarem i veurem a classe aquest vídeo. Si us plau, no intenteu enregistrar-vos vosaltres mateixos les cordes vocals amb mòbils ni videocàmeres. Aquestes imatges, de moment, només es poden captar amb microcàmeres amb llum que tenen als hospitals.

LES TESSITURES DE LES VEUS



Aquí teniu un joc interactiu en què podreu comprovar els vostres coneixements respecte al tema de la veu humana, allò que estem explicant a classe. Primer de tot, us apareixerà una pantalleta en què podreu clikar a sobre de cada cantant i escoltar diferents fragments interpretats per cada veu - soprano, contralt, tenor, etc.-. Us recomano de passar per totes les veus i després clikeu al link "avalua't" (a la dreta de la pantalleta) per poder concursar amb vosaltres mateixos i encertar les veus que canten els diferents personatges. Fixeu-vos que us apareix a cada audició el títol de la peça -normalment un ària d'òpera- juntament amb el compositor.
Ho comentarem a classe.
Per poder jugar, clikeu AQUÍ.

dilluns, 3 d’abril del 2017

Altres instruments de corda. 1er ESO

L'ARC DELS VIOLINS


LLAÜT


BANJO


ARPA DE CONCERT


ARPA CELTA


TRES CUBANO No és una guitarra, però s'assembla!


CHARANGO


BALALAIKA

Instruments de vent. 1er ESO

Comentarem a classe aquest vídeo en què se'ns explica el funcionament bàsic d'aquests instruments. També ens parla de les canyes (les llengüetes). Espero que us agradi.


INSTRUMENTS DE VENT FUSTA
Clikeu l'enllaç i us sortirà una pàgina amb molts vídeos de molts instruments de la família de vent fusta.Van acompanyats d'una petita explicació i val molt la pena ja que apareixen famílies senceres d'instruments, com els saxos o els clarinets.
Clika l'enllaç: VENT FUSTA

INSTRUMENTS DE VENT METALL
Mireu l'enllaç del final de l'escrit i navagueu una mica per aquesta pàgina. Està molt bé feta i crec que pot ser molt interessant. Fa referència als instruments de vent metall. Hi teniu petites explicacions i ,a més, hi han penjats molts vídeos dels principals instruments de vent metall. Val la pena mirar-la i aprendreu moltes coses.
Clikeu aquí: INSTRUMENTS DE VENT METALL

D'ALTRES INSTRUMENTS DE VENT
Sac de gemecs o gaita


Harmònica
Clikeu l'enllaç i veurem com funcionen les harmòniques. Després, veurem el vídeo.HARMÒNICA


Orgue

dimecres, 29 de març del 2017

Evolució de l'escriptura musical. 2n ESO

Estem treballant com ha sigut l'evolució de les diferents escriptures musicals a través dels temps on hem descobert que fa uns mil anys utilitzaven uns signes que indicaven quines síl·labes havien d'entonar més agudes o més greus, aproximativament. És a dir, tot molt imprecís. Avui, ja des de fa un parell de segles, tenim un sistema d'escriptura força precís on tots els sons estan representats amb exactitud, tant en altura com en durada.

dissabte, 4 de febrer del 2017

Els castrati, uns cantants molt particulars del Barroc musical. 2n d'ESO i optativa de 4rt

El Barroc musical, període entre el 1600 i el 1750, molt contrastant amb les etapes anteriors, el Renaixement i l'Edat mitjana. Agradava tot allò que fos espectacular, molt complicat, on les notes musicals fluïen sense fi com si d'un salt d'aigua es tractés. Va néixer l'orquestra com a formació musical i l'òpera, un gènere molt important per a la música profana culta on l'espectacularitat dels cantants era primordial. Estudiarem qui eren els castrati veient aquest vídeo. No pas confondre amb els contratenors, encara que la veu sigui molt semblant. Recordeu que als castrati els hi extirpaven els testicles per aconseguir una veu molt aguda entre els segles XVIII i XIX.


diumenge, 15 de gener del 2017

Branle de Borgonya, peça renaixentista per a 2n ESO



Els de segon d'ESO estem treballant l'evolució de la música al llarg de la història. El renaixement va ser una època on les danses eren protagonistes de la música profana o civil. Tocarem una branle, que és un tipus de dansa originària de França.

Aquí teniu una altra versió una mica més lenta, la qual la utilitzarem per a treballar tant a classe com a casa amb la flauta.


dijous, 12 de gener del 2017

Música trobadoresca. Optativa 4rt.

Estem parlant de la música medieval amb els alumnes de l'optativa de 4rt d'ESO. Hem parlat i escoltat a classe de les diferències entre la música religiosa i la música profana medievals.
Treballarem un poema trobadoresc, el Tant m'abelis, escrit en llengua occitana pel gran trobador Berenguer de Palou.

dimarts, 10 de gener del 2017

Músiques del món. 1er ESO

Aquí teniu un grapadet de cançons que anirem tocant a les classes de 1er de l'ESO, treballant el projecte de les cultures del món. Des del racó de música treballarem diferents cançons d'arreu el món on podrem veure diferències i coincidències entre elles.

                          TUTIRA MAI. NOVA ZELANDA

RICO VACILÓN. CUBA

HUAHUANACÁ. BOLÍVIA

CANÇÓ ÍNDIA. NORDAMÈRICA

HAVANERA. CATALUNYA
LA CUCARACHA. ESPANYA/MÈXIC

L'HORA DELS ADEUS. ESCÒCIA

KOKOLEOKO. LIBÈRIA

SIMAMAKA. GHANA

KALINKA. RÚSSIA

GAUEKO ELE IXILEN. PAÍS BASC



                      MÚSICA TRADICIONAL CATALANA
L'última entrada per als de 1er és per ampliar allò explicat a les classes respecte al folklore musical català. Hem parlat d'alguns gèneres "catalans" com les havaneres, les jotes o la rumba catalana, sense oblidar, segurament, el més conegut com és la sardana.
També hem parlat d'instruments molt lligats a la música tradicional catalana, com el tible, la tenora, el flabiol i la gralla, els quals acostumen a formar part d'algunes de les agrupacions instrumentals més populars de la música tradicional catalana, com són les cobles.

INSTRUMENTS DE LA COBLA ACTUAL

Clikeu la imatge de sota i descobrirem què són els castellers i quina funció tenen les gralles en la construcció d'aquestes torres humanes.