diumenge, 25 de setembre del 2016

El soroll. 1er d'ESO.


Estem debatent a les classes que la música està realitzada amb sons i silencis ordenats de múltiples maneres per a l'obtenció (o l'intent de l'obtenció) de la bellesa, mitjançant l'escolta. Però ens ha sorgit el dubte si els sons considerats com a sorolls també hi podrien formar part d'aquesta bellesa. O sigui, si amb els sorolls també es pot fer música. El cas és que en alguns casos, hem comprovat que sí. De totes maneres, mireu el vídeo, el qual ens deixa força clar què és un soroll i quina diferència hi ha amb el so. Alerta, ja que l'apreciació del soroll, en general, és un fet subjectiu... depen, depen, depen de molts factors.

Les qualitats del so. 1er i 2n d'ESO

Aquí teniu un petit mapa conceptual de les qualitats del so: l'altura, la durada, la intensitat i el timbre. Aquestes quatre qualitats estan estretament relacionades amb els elements de la música, recordats a segon de l'ESO: la melodia i l'harmonia, relacionades amb l'altura; el ritme, relacionat amb la durada; la intensitat i el timbre.

MAPA CONCEPTUAL
Mapa Mental creado con GoConqr por Alariel

diumenge, 18 de setembre del 2016

Cançons de primer de l'ESO

Us penjo els àudios , els quals us serviran per a treballar les cançons a casa, tenint en compte el tempo d'interpretació:

NASHVILLE  amb la melodia



NASHVILLE sense la melodia



CHICAGO



IPANEMA amb la melodia



IPANEMA sense la melodia

Cançons de segon de l'ESO

Aquí teniu els àudios per a poder treballar les cançons a casa, amb els acompanyaments instrumentals:

OKAVANGO amb la melodia




OKAVANGO  sense la melodia



TRINIDAD amb la melodia



TRINIDAD sense la melodia



MANCHESTER amb melodia



MANCHESTER sense melodia

dijous, 15 de setembre del 2016

La música al cinema mut. El pas cap al cinema sonor. Optativa 4rt.


Estem parlant a classe amb els alumnes de quart sobre la música al cinema. Descobrim de la importància de la música en les pel·lícules al llarg de tota l'història del cinema, fins i tot quan el cinema era mut. Curiosament, la música tenia unes funcions especials en aquella època prèvia al cinema sonor, a començament de 1930. Veurem aquest vídeo que ens aclarirà i explicarà la transformació del cinema mut al cinema sonor.

 

Però aquest gran pas del cinema mut al cinema sonor, aparentment molt positiu, va tenir conseqüències curioses respecte als actors que fins a les hores eren els protagonistes del cinema. Va canviar l'estil d'interpretació i molts d'aquests actors, com Charles Chaplin, van començar una decadència professional, en detriment de nous i noves actors, on la gesticulació i la mímica ja no eren tan important con els diàlegs.


Aquest altre vídeo ens explica molt bé com evoluciona l'art del cinema al llarg de la seva curta història, amb la presència cada vegada amb més importància de la música com a element cohesionant.




Per acabar, veurem aquesta presentació on podrem veure l'evolució de la música al llarg de tota la història del cinema, especialment després de la dècada dels anys 30 del segle XX, tot just quan va néixer el cinema sonor, fins als nostres dies.

Música i cinema. Orígens del cinema. Optativa de 4rt.

Comencem el curs parlant de la música al cinema, però abans de tot, cal explicar i esbrinar quan va néixer el cinema. A partir de quina invenció va sorgir aquest art de les imatges en moviment. Veurem a classe la primera  pel·lícula de la història, entesa com avui en dia entenem el cinema: amb un argument. Aquesta pel·lícula es diu : Viatge a la lluna, realitzada pels germans Lumière.



VIATGE A LA LLUNA



També veurem aquest vídeo on ens explica els antecedents del cinema, on podem veure la gran diversitat d'engins que, sobretot, al llarg del segle XIX van inventar-se per a recrear imatges en moviment.

ANTECEDENTS I PETITA HISTÒRIA DEL CINEMA